Petak, 17.10.2014.

Evropa ili Rusija?

Evropa ili Rusija?

LONDON/MOSKVA - Poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu ističe glavne dileme Srbije čiji je ključni strateški cilj da se pridruži Evropskoj uniji, ali odbija da Rusiji, svom tradicionalnom savezniku, uvede sankcije, piše u petak britanski nedeljnik Ekonomist.

U tekstu pod naslovom "Evropa ili Rusija", list navodi da je čak u čast Putinovog dolaska vojna parada povodom 70-ogodišnjice oslobodjenja Beograda u Drugom svetskom ratu pomerena četiri dana unapred, a iznad srpske prestonice leteli su ruski borbeni avioni.

I ophodjenje srpskog premijera Aleksandra Vučića prema medijima takodje ima "rusku notu", ocenjuje list i navodi da urednici sklanjaju telefone tokom osetljivih razgovora iz straha da ih ne prisluškuje tajna služba, da je poznata kontakt emisija skinuta s programa, i da svako ko postavlja kritički intonirana pitanja u vezi Vučića rizikuje da ga "rastrgnu" tabloidi koji su verni premijeru.

List prenosi ocenu novinarskog udruženja da sloboda govora i kritika umiru u srpskim medijima i da novinari primenjuju autocenzuru, dodajući da od ubedljive pobede na izborima u martu Vučić sve više kontroliše stvari.

I pored toga, čini se da mnogi Srbi vole tu autoritarnu crtu, dodaje list i prenosi rezultate anketa koji pokazuju da bi polovina birača, da se danas održavaju izbori, glasala za Srpsku naprednu stranku (SNS), a opozicija bi jedva prešla cenzus za ulazak u skupštinu.

List, medjutim, ukazuje da Vučić takodje mora da zadovolji EU i da promoviše regionalnu stabilnost, dodajući da iduće nedelje Beograd treba poseti albanski premijer Edi Rama, ali da je poseta dovedena u pitanje posle fudbalske utakmice izedju dve zemlje, 14. oktobra, prekinute zbog svadja i nasilja nakon što je na stadion uleteo albanski nacionalistički transparent.

EU je bila zadovoljna što je održana gej parada krajem septembra, kada je 7.000 policajaca štitilo 1.000 učesnika parade, jer je prethodnih godina taj skup bio napadnut, navodi Ekonomist.

Pozivajući se na neimenovanog "političkog insajdera" Ekonomist dodaje da zapadne vodje žele da očuvaju mir na Balkanu i da zato umanjuju značaj toga što Srbija klizi u autoritarizam. Za mnoge Srbe, dodaje on, nije pitanje da li je Vučić nacionalista, nego "da li je demokrata".

Ekonomist navodi da je u najnovijem EU izveštaju o Srbiji posebna zabrinutost izražena oko medija, što izgleda malo verovatno da će se popraviti.

Moskovska štampa u petak detaljno izveštava o poseti predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji, ističući da mu je ukazana posebna čast, i da je je zbog njegove posete pomeren datum proslave 70. godišnjice oslobodjenja Beograda od fašizma.

"Putin je učestvovao u paradi, grandioznoj za Srbiju, koja je trebalo da se održi 20. oktobra. Ali, srpske vlasti su se prilagodile obavezama ruskog predsednika i time izazvale bojažljive i prigušene proteste opozicije, koja ih je kritikovala za rasipanje i predlagala da se novac umesto na proslavu, potroši na izgradnju dečijih vrtića", piše Komersant u izveštaju iz Beograda.

List navodi da su pregovori u Palati Srbije bili kratki, jer je Putin putovao u Milano, gde ga je čekala nemačka kancelarka Angela Merkel.

Komersant piše i da se poseta završila dugo ocekivanom paradom, i da je Putin, koji je već 20 minuta kasnio na susret sa Merkel, prestao da se žuri.

"Nije reč o tome da je sve bilo tako dirljivo. Bilo je to nešto mnogo više nego provincijska parada. Nešto iskreno i prirodno, toliko od duše i srca, da se oči nisu odvajale od te parade", zaključuje izveštač Komersanta, i dodaje: "Ovde, u Beogradu, oni su zaista zahvalni".

Vladin list Rosijska gazeta piše u članku pod nazivom "Rusija ne trguje prijateljstvom", da je Putin nazvao Srbiju "najbližim saveznikom".

Dnevnik dodaje da je u razgovorima Putina sa srpskim rukovodstvom najviše reči bilo o prijateljstvu i energetici.

"Potrebno je da se naše ekonomske veze razgranaju, čemu doprinosi dosadašnja situacija. Rusija ne bi želela da se produži rat sankcijama sa EU, ali dok je on u toku, takve zemlje, kao što je Srbija, imaju šansu da zauzmu dostojno mesto na ruskom tržištu", piše list.

Izvestija piše da je Rusija bila glavni učesnik proslave 70. godišnjice oslobodjenja Beograda i da "odavno tako nisu dočekivali rusku delegaciju kako na zvaničnom, tako i na narodnom nivou".

Moskovski komsomoljec piše da su Putina dočekali u Srbiji kao "pobednika", i da "takav prijem retko organizuju i verni podanici u ruskim regionima".

"Za zemlju koja teži ulasku u EU, u sadašnjoj situaciji to nije samo gest dobre volje, već herojstvo koje se graniči sa manjkom razuma. Ali, za to su srpske vlasti imale svoje razloge", piše list.

Dnevnik navodi da Srbi ne skrivaju da dobri odnosi sa Moskvom za njih nisu manje važni nego zbližavanje sa EU.