Petak, 27.2.2015.

Otkriti počinioce zločina u Štrpcima

Otkriti počinioce zločina u Štrpcima

BEOGRAD - Tužilaštvo za ratne zločine Srbije završilo je predistražni postupak protiv pet osoba osumnjičenih za ratni zločin u Štrpcu pre 22 godine i narednih dana će biti podignuta optužnica, saopštilo je u petak Tužilaštvo.

Kako su naveli u saopštenju, predistražni postupak se vodio protiv Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane DJekić zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Akcijom dva tužilaštva ranije je uhapšeno 15 osumnjičenih - pripadnika Višegradske brigade i paravojne formacije "Osvetnici" - pet na teritoriji Srbije i 10 na teritoriji Bosne i Hercegovine, zbog sumnje da su 27.marta 1993. godine učestvovali u otmici i ubistvu 20 putnika iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar.

Osumnjičeni su otete putnike odveli u školu u Prelovu, opljačkali i pretukli, da bi ih potom odveli do napuštene kuće blizu obale reke Drine gde su ih hicima iz vatrenog oružja lišili života i bacili njihova tela u Drinu.

U okolini jezera Perućac su 2010. godine pronadjeni i identifikovani posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera, Halila Zupčevića i Ilijaza Ličine dok se još traga za telima Esada Kapetanovića, Fehima Bakiju, Šeća Softića, Rafeta Husovića, Senada DJečevića, Ismeta Babačića, Tome Buzova, Adema Alomerovića, Muhedina Hanića, Safeta Preljevića, Džafera Topuzovića, Fikreta Memovića, Fevzije Zekovića, Nijazima Kajevića i Zvezdana Zuličića.

Opština Prijepolje obeležiće 22 godine od otmice 20 putnika iz voza na liniji Beograd-Bar, od kojih je 18 bilo bošnjačke nacionalnosti.

U opštini će biti organizovan tradicionalni prijem za porodice devet otetih i ubijenih sa područja te opštine, a u 15.00 će na spomen kompleksu "Štrpci" govoriti predsednik opštine Emir Hašimbegović.

Islamska zajednica u Srbiji u Domu kulture organizuje komemorativnu akademiju "Štrpci bez mezarja" na kojoj će, kako je najavljeno, govoriti glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić i predsednik LDP Čedomir Jovanović, a akademiji će prisustvoati i predstavnici OEBS-a.

"Mimohodom ćutnje" glavnom prijepoljskom ulicom do spomen kompleksa, učesnici komemorativne akademije će još jednom podsetiti na otmicu i likvidaciju nedužnih gradjana i sporost države u otkrivanju i procesuiranju organizatora i izvršilaca tog zločina.

Za taj zločin do sada je osudjen samo Nebojša Ranisavljević iz Despotovca, koga je Viši sud u Bijelom Polju osudio na 15 godina zatvora.

S druge strane, Haški tribunal osudio je Milana Lukića na doživotnu robiju zbog zločina protiv čovečnosti nad Bošnjacima u Višegradu, počinjenih od 1992. do 1994. godine.

Nekoliko nevladinih organizacija pozvalo je u četvrtak tužilaštva za ratne zločine Srbije i Bosne i Hercegovine da rasvetle uloge visokih zvaničnika u ubistvu 20 putnika iz voza Beograd-Bar koje se dogodilo pre 22 godine.

Nevladine organizacije Žene u crnom, Inicijativa mladih za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava podsetile su da se navršava 22 godine od ubistva u Štrpcima, te istakle da je neophodno i otkrivanje lokacije s posmrtnim ostacima žrtava čija tela nisu nadjena.

"Budući da postojeći Zakon o pravima civilnih invalida rata onemogućava porodicama žrtava zločina u Štrpcima da dobiju status civilnih žrtava rata u Srbiji, Žene u crnom, Inicijativa mladih za ljudska prava, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda i FHP pozivaju nadležne institucije da ovaj zakon izmene i obezbede dostojanstven tretman porodicama žrtava ovog i drugih zločina koje danas žive u Srbiji", navodi se u saopštenju Fonda za humanitarno pravo.