Ponedeljak, 27.10.2014.

Potrebna dobra priprema za jedinstveno tržište

Potrebna dobra priprema za jedinstveno tržište

BEOGRAD - Šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević ocenila je u ponedeljak da ne treba žuriti sa otvaranjem poglavlja 1 o slobodnom prometu robe, već da je potrebna dobra analiza situacije i priprema za primenu propisa EU.

"Problem nije sam tok pregovora, već je u ovom segmentu potrebno dobro se preračunati kada je šta moguće uraditi", rekla je Miščević na skupu "Slobodno kretanje robe u kontekstu pregovora o pristupanju EU", organizovanog u okviru Nacionalnog konventa o EU.

Ona je dodala da će verovatno na osnovu iskustava Hrvatske i Crne Gore postojati tri seta merila za otvaranje tog poglavlja.

Navela je da je najmanji problem napraviti plan kada će se Srbija u potpunosti uskladiti s propisima EU, ali da je prethodno potrebno rešiti mnoga druga pitanja, poput poboljšanja sistema inspekcija.

"Do kraja pregovora moramo pokazati kakav je naš jasan plan za uvodjenje standarda u poglavlju 1, u industrijskim proizvodima - poljoprivredni su obuhvaćeni drugim poglavljima, i svim institucijama, pre svega inspekcije, koje su nam neophodne za kontrolu kvaliteta", rekla je Miščević novinarima pred početak skupa.

Ona je navela da "Poglavlje 1" nije "samo po sebi teško, ali je posao veliki", pošto treba uneti mnogobrojne standarde.

"Unošenje standarda u domaću industriju jako puno košta. To je ono zbog čega bi u ovim oblastima trebalo malo sačekati i sabrati se da bismo došli do pravog datuma za otvaranje pregovora. Kada se poglavlje otvori, očekujemo relativno brzo zatvaranje jer onda znate šta vam je cilj", rekla je ona.

Miščević je podsetila da je u oblasti slobodnog kretanja roba, Srbija prve obaveze prenela još sa zaključivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji primenjuje od 2009. godine, "tako da već ima praksu uskladjivanja i uvodjenja standarda koji se odnose na slobodu kretanja roba".

Pomoćnica ministra privrede za privredni razvoj Jelena Spasić ocenila je da nije novina da domaća privreda nije konkurentna i dodala da će morati da se fokusira na izvoz.

U Srbiji 99,8 odsto preduzeća spada u kategoriju malih i srednjih, navela je ona, dodavši da će biti potrebno da se radi na njihovom udruživanju i zajedničkom nastupu na tržištu.

"Potrebno je omogućiti malim i srednjim preduzećima da izadju na veća tržišta u čemu će im pomoći i preuzimanje standarda koji važe na evropskom tržistu", navela je Spasićeva.

Ona je ocenila da izvozna preduzeća preuzimaju standarde, ali ozbiljnu prepreku njihovom rastu predstavljaju strukturni problemi, i navela da je i u konkurentnim izvoznim granama veliki broj preduzeća i dalje u vlasništvu države.

Miščević i Spasić su naglasile da je neophodno upoznati privrednike sa uskladjivanjem sa EU i primenom standarda, kao i da važnu ulogu u pripremi privrede imaju centralne i lokalne vlasti.

(Opširnije na www.euractiv.rs)