Sreda, 16.5.2012.

 

Rasvetljavanje sudbine nestalih uslov za nastavak dijaloga

PRIŠTINA, 16. maja 2012. (Beta) - Rasvetljavanje sudbina nestalih biće uslov za nastavak dijaloga jer je Demokratska partija Kosova (DPK) odustala od zahteva da se o tome u Skupštini Kosova ponovo glasa, prenosi u sredu prištinski dnevnik Koha ditore.

Vlada se obavezala da će poštovati svaku odluku Skupštine, navodi list i dodaje da visoki zvaničnici EU u Briselu nisu za uslovljavanje dijaloga Beograda i Prištine.

Parlamentarna grupa DPK premijera Hašima Tačija složila se da pregovori sa Srbijom treba da budu uslovljeni rasvetljavanjem sudbine 1.781 nestale osobe tokom 1998. i 1999. godine, navodi list.

Uslovljavanje dijaloga više nije problem ni za parlamentarnu grupu DPK, koja je prošle nedelje lobirala da se ponovi glasanje "skupštinske inicijative" izglasane nakon saslušanja šefice pregovaračkog tima Edite Tahiri.

Prvobitne namere DPK naišle su na protivljenje tri opozicione partije Demokratskog saveza Kosova, "Samoopredeljenja" i Alijanse za budućnost Kosova.

Porodice nestalih su sa zadovoljstvom dočekale ove odluku, navodi list.

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović rekao je da Priština mora biti svesna da i najidealniji plan za integraciju severa Kosova neće biti prihvatljiv ni za Srbe ni za Beograd, ukoliko se pre toga kroz dijalog ne dodje do konkretnog dogovora o statusu Kosova i severa.