Cetvrtak, 26.4.2012.

 

Cvetković u Varšavi na okruglom stolu Istočna Evropa-Kina

VARSSAVA, 26. aprila 2012. (Beta) - Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković učestvuje u četvrtak u Varšavi u okruglom stolu premijera regiona Centralne i Istočne Evrope sa premijerom Kine Ven Djiabaom na kome se očekuju predlozi Pekinga za stratešku privrednu saradnju Kine sa tim delom Evrope.

Poljska je kao domaćin u Kraljevski zamak u Varšavi na okrugli sto sa kineskim premijerom pozvala, osim predsednika vlade Srbije, i premijere Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Bugarske, Rumunije, Slovenije, Madjarske, Slovačke, Češke, Letonija, Litvanije i Estonije.

"Važan cilj moje posete Poljskoj je takodje učvršćivanje tradicionalnog prija teljstva Kine sa zemljama Srednje i Istočne Evrope, tešnji bilateralni odnosi i promocija zajedničkog razvoja", kazao je Djiabao tokom jučerašnjih razgovora sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom prvog dana trodnevne posete Varšavi.

Djiabao je u Varšavi najavio da će danas na okruglom stolu a takodje i na ekonomskom forumu Poljska-Srednja Evropa-Kina izneti niz sasvim konkretnih predloga za tu saradnju.