Sreda, 21.3.2012.

Nova emisija evroobveznica do septembra

Nova emisija evroobveznica do septembra

BEOGRAD - Srbija će najkasnije do septembra izdati novu emisiju državnih evroobveznica, najavio je u sredu državni sekretar u Ministarstvu finansija Goran Radosavljević.

On je agencijama Blumberg i Beta kazao da je u toku priprema obveznica koje će biti sa rokom dospeća do 10 godina, koja bi trebala da bude izdata tokom leta, a najkasnije do septembra.

Radosavljević je istakao da je su već vodjeni razgovori sa investitorima od kojih su pojedini izrazili interesovanje da kupe po kamatama od 6,6 do 7,5 odsto godišnje.

U budžetu Srbije za emisiju evroobveznica predvidjeno je zaduženje od 104,4 milijarde dinara.

Radosavljević je kazao da bi Srbija za par sedmica mogla da listira državne hartije od vrednosti na Beogradskoj berzi, dodajući da brzina izlaska zavisi od dogovora sa Berzom oko provizije.

Ističući da je vrednost državnih obveznica dostigla pet milijardi evra, on je rekao da bi po sadašnjim cenama iznošenje na berzu državu puno koštalo, odnosno 40 do 50 miliona dinara mesečno.

Precizirao da će na berzu biti iznesene hartije sa ročnosčhu od godinu dana.

Radosavljević je rekao da država Srbije pregovara sa rejting agencijom Mudis da ta agencija počne da prati rejting Srbije i da bi dogovor mogao da bude postignut za par sedmica.

To bi bila treća agencija koja prati rejting Srbije uz Standard end Pur i Fič, rekao je on.

Radosavljević je rekao da očekuje da Srbija posle izbora ili naredne godine dobije rejting koji ima Hrvatska - tri Be minus (BBB-).