Sreda, 21.3.2012.

 

Radnici Fabrike kalijumove hemije u štrajku

KRUŠEVAC, 21. marta 2012. (Beta) - Zaposleni u Fabrici kalijumove hemije, delu Hemijske industrije Župa, stupili su u štrajk jer im preduzeće duguje 15 plata i nemaju novac ni za troškove dolaska na posao.

"Posle više od mesec dana pokušaja da sa poslovodstvom i zastupnikom kapitala postignemo dogovor da se radno angažovanima isplatom akontacije omogući da dolaze na posao, zaposleni su odlučili da otpočnu štrajk, jer do dogovora nije došlo", navedeno je u saopštenju Štrajkačkog odbora.

Član Štrajkačkog odbora Milovan Andjelković rekao je agenciji Beta da je Fabrika kalijumove hemije jedina koja je od trenutka raskida ugovora sa bivšim vlasnikom Župe nikad nije prekidala proizvodnju.

"U našoj fabrici radi se sa hlorom i ostalim opasnim materijama pa su obavezne 24-časovne smene, a u jednoj smeni je neophodno najmanje četvoro ljudi", objasnio je on.

Andjelković je kazao da je od 65 radnika, koliko ih je ostalo u toj fabrici, radno angažovano njih tridesetak.

"Tražimo da radnicima koji svakodnevno dolaze u fabriku bude isplaćena akontacija, jer više nemamo novca da dolazimo na posao, a moramo da dolazimo, pre svega zbog bezbednosti fabrike. Praksa je da se plata isplaćuje za sve zaposlene, ali sve ovo predugo traje i više ne možemo da izdržimo", kazao je on.